11424726_1067170206646287_19049213117104

ROTABIKE

Iulie 2015

ROTABIKE transforma Galatiul intr-un oras pionier in Romania, in privinta transportului urban cu bicicleta; imaginati-va ca in fiecare dimineata peste 6000 de elevi merg tacticos spre liceu cu bicicleta. Aceasta imagine seamana foarte mult, alaturi de cea a celor cateva sute de biciclete legate langa terenul de sport, cu imaginea oraselor si liceelor din alte tari.


ROTABIKE este si despre parintii dar si despre tinerii care doresc sa-si creeze propriul oras, dupa propriile dorinte. Fie ca este vorba de un aer mai putin poluat, sau un trafic mai sigur pentru scolari, fie ca este vorba de propria sanatate sau pur si simplu de o economie de bani, mersul la scoala cu bicicleta este cea mai buna optiune.

Orasele europene investesc masiv in infrastructura de ciclism urban iar tinerii elevi si studentii reprezinta principalii utilizatori. Daca Galatiul are nevoie de generatii actuale care sa poata duce comunitatea mai departe dupa principiile dezvoltarii durabile, de ce sa nu invatam tinerii din Tara lui Andrei sa practice aceste principii? 


Pentru a face acest lucru am inceput din 2012 cand am demarat primul studiu privire la ciclismul potential in Galati. Peste jumatate din elevii cu varsta de 14 ani deja detin o bicicleta si aproape toti ar utiliza-o daca ar avea pe unde sa mearga sau unde sa o lege in siguranta. Am aflat aceste lucruri interesante si multe altele cu ajutorul unui studiu sociologic profesionist. Prin proiect ne dorim sa punem la dispozitia tuturor elevilor rastelele de care au nevoie pentru a-si asigura bicicleta, in toate liceele din Galati. 


Vom monta peste 2000 de rastele unde se vor putea parca peste 6000 de biciclete. Vom desfasura o campanie ampla de educare a elevilor, cu privire la regulile de circulatie, conduita in trafic si riscurile existente. Vom face acest lucru si cu ajutorul brosurilor validate de Politia Romana.


Vom derula o campanie de constientizare a conducatorilor auto cu privire la cei care le sunt colegi de trafic - ciclistii. Vom dezvolta portalul web al ciclistilor din Galati. Si va fi doar primul pas.